Emirates ve IATA, pilot eğitimi ve uçuş güvenliği üzerine çalıştay düzenledi

Emirates ve IATA, pilot eğitimi ve uçuş güvenliği üzerine çalıştay düzenledi

Vakıf Katılım

Çalıştaya Lufthansa, Singapore Airlines, Iceland Air, UAE Presidential Flight, Etihad, Flydubai, Air Arabia ve Indigo gibi havayolu şirketlerinin eğitim uzmanlarının yanı sıra BAE Sivil Havacılık Otoritesi (GCAA) ve İrlanda Havacılık Otoritesi gibi sivil havacılık otoriteleri de katıldı.

Uçak üreticileri Airbus ve Boeing'in yanı sıra Uluslararası Havayolu Pilotları Dernekleri Federasyonu (IFALPA) ve Emirates Uçuş Eğitim Akademisi (EFTA) ve CAE gibi eğitim kuruluşları da etkinlikteki yerlerini aldı.

Tüm gün boyunca konuşmaların ve sunumların yapıldığı çalıştayda sektörden katılımcılar bir araya gelerek kanıta dayalı eğitim (EBT) ve yetkinlik temelli eğitim ve değerlendirme programlarının geliştirilmesi, uygulanması ve etkili bir şekilde yürütülmesiyle ilgili olarak karşılaşılan zorlukları ve alandaki en iyi uygulamaları paylaştı.

Çalıştayda Emirates Uçuş Eğitimi Başkan Yardımcısı Kaptan Pilot Bader Al Marzooqi, İnsan Faktörleri Müdürü Dr. Nicklas Dahlstrom, Boeing Eğitim Müdürü Kaptan Pilot David Swarbrick ve Uçuş Eğitimi Standartları Müdürü Kaptan Pilot Stephen Mercer konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğe katılan diğer konuşmacılar arasında ise IATA Emniyet ve Uçuş Operasyonları Bölümü Eğitim ve Lisanslama Sorumlusu Kaptan Pilot Yann Renier, flydubai Sorumlu Uçuş Eğitmeni Kaptan Pilot Jason Alves, Airbus Dünya Çapında Eğitim Başkan Yardımcısı Kaptan Pilot Olivier Mazzoleni, Boeing Global Hizmetler Yetkinlik Temelli Eğitim ve Değerlendirme Programı Lideri Kaptan Pilot Graham McNally, Lufthansa A380 Eğitimlerinden Sorumlu Kaptan Pilot Richard Lenz ve CAE Eğitimi Sorumlusu Kaptan Pilot Chris Ranganathan gibi isimler yer aldı.

Emirates Uçuş Eğitimi Başkan Yardımcısı Bader Al Marzooqi, yaptığı açıklamada, “Forum, pilot eğitim programlarının verimliliğinin ve etkinliğinin artırılması amacı ile havacılık sektöründeki kilit paydaşların yürüttükleri iş birliği ve ortaklığın en iyi örneklerinden biri oldu. Kanıta dayalı eğitim programlarının uygulanmasını olumlu yönde etkileyen gerçek dünyaya ve uygulanabilir çözümlere yol açacak kritik öngörüleri, bilgileri ve en iyi uygulamaları paylaştık.” ifadelerini kullandı.

IATA’ya, katılımcılara ve foruma katkıda bulunanlara desteklerinden dolayı teşekkür eden Marzooqi, “Forum, sektörden isimlerin bir araya gelerek pilot eğitiminde sık sık karşılaşılan zorlukları ele almaları için müthiş bir platform sundu.” dedi.

IATA Emniyet ve Uçuş Operasyonları Bölümü Eğitim ve Lisanslama Sorumlusu Kaptan Pilot Yann Renier, şunları söyledi:

“Emirates Uçuş Eğitimi Departmanı, Kanıta Dayalı Eğitimi de kapsayan yetkinlik temelli eğitim yaklaşımını ele almak üzere havayolu şirketlerini, eğitim kuruluşlarını ve uçak üreticilerini temsilen 40'tan fazla eğitim sorumlusunun yer aldığı bir Yetkinlik Temelli Eğitim ve Değerlendirme (CBTA) çalıştayı düzenledi. Etkinlik, Yetkinlik Temelli Eğitim ve Değerlendirme alanındaki en son gelişmelerin ele alınmasını ve sektörün bu yaklaşımı uygularken karşılaştıkları temel zorlukların belirlenerek çalıştaya online olarak katılan 80 katılımcıyla paylaşılmasını sağladı. Dubai'de ve sanal platformda yanımızda olan tüm katılımcılara teşekkür etmek istiyorum. Operasyonlar için yeni bir sayfa niteliğindeki bu çalıştayın ileride de devam edeceğinden eminim.”

Emirates çalıştayında havacılık emniyeti doğrultusunda pilotlarını en iyi şekilde nasıl eğitebileceklerini düşünme ve konuşma imkanı bulduklarını dile getiren GCAA Uçuş Operasyonları Müfettişi Sham Suddin Bin Khalid, ise “Havayolu şirketleri, uçak üreticileri ve eğitim kuruluşları gibi paydaşlar arasındaki bilgi ve veri paylaşımını izlemek oldukça ilham verici bir deneyim oldu. Bu diyalog ve iş birliğinin önümüzdeki yıllarda da devam ederek pilot yetkinliklerini geliştirme vizyonuna katkıda bulunmasını ve sektör genelinde emniyeti artırmasını umuyoruz.” diye konuştu.

Çalıştayda Kanıta Dayalı Eğitim (EBT) ve Yetkinlik Temelli Eğitim ve Değerlendirme (CBTA) programlarının nasıl başarılı bir şekilde uygulanacağı ve yaygınlaştırılacağı gibi konular ele alındı.

Etkinlikte özellikle bu programlar için müfredat oluşturulması ve eğitimcilere yönelik standartlar geliştirilmesi sırasında karşılaşılan zorluklara ve eğitim verilerinin yönetimi, kullanımı gibi konulara odaklanıldı.

En iyi uygulamaların paylaşılmaya devam edilmesi ve pilot eğitiminin tüm havacılık sektörü için geliştirilmesi amacıyla etkinliğin ileride devam ettirilmesi planlanıyor.

Hibya Haber Ajansı