Xi Jinping:

Xi Jinping: "Çin-ABD ilişkileri için doğru rotayı belirlemeliyiz"

Vakıf Katılım

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve ABD liderlerinin ikili ilişkiler için doğru rotayı çizmesi gerektiğini belirtti. Çin lideri bugün Endonezya’nın Bali adasında ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile yaptığı görüşmede, iki liderin video konferanslar, telefon görüşmeleri ve mektuplar yoluyla iletişimde kalmasına rağmen, bunların yüz yüze görüşmelerden daha faydalı olmayacağını söyledi.
Xi, 'İki büyük ülkenin liderleri olarak, liderlik rolünü oynamalı, Çin-ABD ilişkileri için doğru rotayı belirlemeliyiz. İlişki kurun ve yukarı doğru bir yörüngeye oturtunuz, 'diye konuştu.

“Tarih geleceğe rehberlik etmeli”

Xi, ilk temastan ve diplomatik ilişkilerin kurulmasından bugüne kadar, Çin ve ABD'nin kazanç ve kayıpların yanı sıra deneyim ve derslerle 50'den fazla olaylı yıl geçirdiğine dikkat çekti. “Tarih en iyi ders kitabıdır. Bunu bir ayna olarak kullanmalı ve geleceğe rehberlik etmesine izin vermeliyiz, ' ifadesini kullandı.
Çin-ABD ilişkilerinin mevcut durumunun iki ülke ve iki halkın temel çıkarlarına uygun olmadığını belirten Xi, uluslararası toplumun da taraflardan beklentisinin bu olmadığının altını çizdi.
Görüşme sırasında Xi, Çin-ABD ilişkilerini iki ülkenin ve bir bütün olarak dünyanın yararı için sağlıklı ve istikrarlı büyüme yoluna geri döndürmek için Biden ile birlikte çalışma umudunu dile getirdi.

“Tüm ülkelerle birlikte çalışmalıyız”

Günümüzde ve bu çağda, büyük değişikliklerin daha önce hiç olmadığı şekilde ortaya çıktığına işaret eden Xi, dünyanın Çin ve ABD'nin ilişkilerini düzgün bir şekilde ele almasını beklediğini söyledi.

Çin lideri görüşmede şunları söyledi:
'Dünya barışına daha fazla umut, küresel istikrara daha fazla güven ve ortak kalkınmaya daha güçlü bir ivme kazandırmak için tüm ülkelerle birlikte çalışmalıyız. Her zaman olduğu gibi, Çin-ABD ilişkilerinde stratejik öneme sahip konularla büyük küresel ve bölgesel meselelerde sizinle samimi ve derinlemesine görüş alışverişinde bulunmaya hazırım.'

İki lider, 17. G20 Zirvesi için Endonezya'da bulunuyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı