BIST 100 jeopolitik risklerin etkisiyle geriledi

BIST 100 jeopolitik risklerin etkisiyle geriledi

Alnus Yatırım, piyasalara ilişkin günlük değerlendirmesinde Borsa İstanbul ve küresel piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi.

Raporda, BIST 100 endeksinin haftanın ilk işlem gününe 55,68 puanlık düşüşle başladığı, gün içerisinde jeopolitik risklerin artması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle satış baskısının güçlendiği belirtildi.

Endeksin gün içinde 14 bin 33 puan seviyesini test ettiği, seansı ise yüzde 1,60 düşüşle 14 bin 92 puandan tamamladığı aktarıldı. BIST 100’de işlem hacminin yaklaşık 158,5 milyar TL seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Puan bazında endekse en fazla negatif etki eden hisselerin DSTKF, ASELS ve THYAO olduğu ifade edildi.

Yurt içi veri gündemine ilişkin değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler dengesinin mayıs ayında 1,46 milyar dolar açık verdiği, ocak-mayıs dönemindeki kümülatif açığın ise 30,68 milyar dolara yükseldiği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ticaret satış hacminin mayıs ayında yıllık bazda yüzde 1,4 gerilediği, perakende satış hacminin ise yüzde 13,7 artışla güçlü seyrini sürdürdüğü kaydedildi.

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler öne çıktı

Alnus Yatırım, küresel piyasalarda haftaya Hürmüz Boğazı’na ilişkin gelişmeler ve Asya borsalarındaki sert satışlarla başlandığını belirtti.

Raporda, Güney Kore KOSPI endeksinin yüzde 8,95 düşüş yaşadığı ve teknoloji hisselerindeki baskının yanı sıra ABD-İran geriliminin riskli varlıklar üzerinde satış baskısını artırdığı ifade edildi.

ABD ve İran arasındaki karşılıklı açıklamaların piyasalarda belirsizliği artırdığı belirtilirken, Brent petrol fiyatlarının Hürmüz Boğazı’na ilişkin gelişmelerin ardından yüzde 5’in üzerinde yükseldiği aktarıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’na ilişkin açıklamalarının ardından bölgedeki tansiyonun yükseldiği belirtilen değerlendirmede, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) İran’a yönelik yeni operasyonlar gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

Raporda, jeopolitik risklerin etkisiyle Brent petrol fiyatının 80 dolar seviyesini aşarak 84 dolar civarında işlem gördüğü ve küresel piyasalarda risk iştahının zayıfladığı ifade edildi.

Piyasalarda veri gündemi takip edilecek

Alnus Yatırım, yurt içinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle BIST 100 endeksinin kapalı olacağını, küresel piyasalarda ise ABD TÜFE verisi ile Fed Başkanı Kevin Warsh’ın açıklamalarının takip edileceğini belirtti.

Teknik değerlendirmede BIST 100 endeksinde 14 bin seviyesinin kritik destek konumunda olduğu, bu seviyenin altında kalıcı hareketlerde 13 bin 900 ve 13 bin 710 bölgelerinin izlenebileceği kaydedildi.

Yukarı yönlü hareketlerde ise 14 bin 150 ve 14 bin 300 seviyelerinin direnç olarak takip edileceği belirtildi.

VİOP BIST 30 yakın vadeli kontratında ise son işlem gününün 16 bin 623 seviyesinden tamamlandığı, aşağı yönlü hareketlerde 16 bin 500 ve 16 bin 200 seviyelerinin destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 16 bin 665 ve 16 bin 950 seviyelerinin direnç olarak izleneceği ifade edildi.

Dolar/TL tarafında ise kurun 47 seviyesinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü, olası geri çekilmelerde 47 seviyesinin altındaki fiyatlamaların takip edileceği bildirildi.

  Hibya Haber Ajansı