BİST100 endeksi

BİST100 endeksi

Vakıf Katılım

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe alıcılı başladı. Öğle saatlerine doğru endekse gelen sert satış dalgası sonrasında endeks 4.534 seviyesine kadar geri çekilse de sonrasında tepki alımları ile hem kapanış rekorunu hem de gün içi en yüksek seviye rekorunu kırdı. Yüksek hacimle birlikte yükselen BİST100 endeksindeki pozitif görüşümüzü sürdürüyoruz. Ancak olası haber akışlarının etkileriyle olabilecek satış dalgasında temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Ekim ayında Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi -83 milyar TL, Faiz Dışı Denge ise -22 milyar TL açık verdi. 2022 kümülede; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi -128 Milyar TL açık verirken Faiz Dışı Denge ise 139 milyar TL fazla verdi.Faiz harcamaları; Ekim ayında rekor seviyeye çıkarak 61,1 Milyar TL olurken 2022 yılı toplamı 268 Milyar TL oldu. Artan dış ticaret açığına ek olarak bütçe açığının yükseliyor olması finansman ihtiyacını artırmaktadır. Bu durum da yurtdışı piyasalardaki faiz artış süreci sebebiyle daha yüksek finansman maliyeti anlamına gelmektedir.

 

ABD’de ÜFE yıllık bazda %8,3 olan beklentilerin altında %8,0 olarak açıklanarak %8,5 seviyesinden %8,0’e geriledi. Açıklanan veri ile birlikte ABD vadelileri ve ons altın tarafındaki yükseliş hızlanırken, Dolar endeksi ile ABD tahvilleri geri çekildi. Geçen haftaki TÜFE verisinin beklentilerin altında gelmesi sonrasında ÜFE verisinin de beklenti altında gelmesiyle birlikte global taraftaki risk iştahı artarak devam ediyor.

 

Euro Bölgesi ekonomisi 2022 yılının 3. çeyreğinde öncü göstergelerde %0,2 oranında büyüme gösterdi. Beklentilere paralel gelen veride 2022 yılının 1. çeyrek döneminde büyüme % 0,6 ve 2. çeyrekte büyüme %0,8 olarak açıklanmıştı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı