Xi Jinping ve Macron bir araya geldi

Xi Jinping ve Macron bir araya geldi

Vakıf Katılım

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Bali’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Çin-Fransa işbirliğinde ilerlemeler kaydedildiğine değinen Xi, dünyanın çok kutuplu hale geldiği bir süreçte iki önemli güç olarak, Çin-Fransa ve Çin-Avrupa Birliği’nin bağımsızlık, kendi öz gücüne dayanma, dışa açılma ve işbiriği ruhuna bağlı olarak ikili ilişkilerin doğru bir yörüngede istikrarlı ilerlemesinini hızlandırarak dünyaya istikrar ve pozitif enerji enjekte etmesi gerektiğini vurguladı.

Xi ayrıca Fransa’nın Çinli işletmelerin faaliyetlerine daha eşit, adil ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sunması arzusunu dile getirdi.

Çin ve AB'nin güçlü bir ekonomik simbiyotik ilişki kurduğunu hatırlatan Xi, iki tarafın iki yönlü ticareti ve yatırımı genişleterek küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarının sorunsuz akışını sağlaması ve uluslararası ekonomik ve ticari kuralları ve düzeni koruması gerektiğinin altını çizdi.

Xi, Avrupa Birliği’nin Çin'e karşı bağımsız ve aktif bir politikayı sürdürmesi hususunda Fransa’nın katkı yapmasını beklediğini de dile getirdi.

Xi, iki tarafın iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğinin korunmasında iletişim ve koordinasyonu güçlendirerek gerçek çok taraflılığı savunacağını, ayın zamanda gıda güvenliği ve enerji güvenliği gibi küresel meydan okumaları ortaklaşa ele alarak sürdürülebilir kalkınmanın önündeki zorluklara çözüm getirmeleri gerektiğini kaydetti.

Çin tarzı modernizasyonu takdirle değerlendiren Macron, bağımsız bir dış politikaya sadık kalarak blok çatışmasına karşı çıktıklarını vurguladı.

Macron, Fransa’nın Çin’le karşılıklı saygı, eşitlik ve karşılıklı yarar ruhuna bağlı kalarak üst düzey temas ve diyalogu yoğunlaştırarak, ekonomi, ticaret, uzaycılık ve sivil amaçlı nükleer enerji gibi alanlardaki işbirliğini derienleştirmeyi temenni ettiğinin altını çizdi.

Macron ayrıca iklim değişikliği, gıda krizi ve biyoçeşitliliğin korunması gibi küresel sorunları ortaklaşa ele almak için Çin ile çok taraflı iletişimi ve koordinasyonu güçlendirmeyi, AB-Çin diyalogunu ve işbirliğini aktif olarak teşvik etmeyi arzuladıklarını sözlerine ekledi.

İki taraf Ukrayna sorununu da ele aldı.

Ateşkes ve barış görüşmelerinin Çin’in Ukrayna krizinde her zaman izlediği tutum olduğuna işaret eden Xi, uluslararası toplumun barış için gerekli koşulları yaratması gerektiğini, Çin’in de yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı