Vakıf Katılım

“En Güvenli Otomobil Markası” olma iddiasına sahip olan Subaru markası bu hedefi doğrultusunda otomobillerini “D-Call Net®” isimli Gelişmiş Otomatik Çarpışma Bildirim sistemiyle satışa sunacak. Bu sistem sağlık görevlilerinin trafik kazası mağdurları ile daha kısa sürede temas etmesini sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre bu süre yaklaşık 17 dakikaya iniyor.

Subaru, Japonya’da satışa sunduğu modellerini Gelişmiş Otomatik Çarpışma Bildirim sistemi D-Call Net® ile donatacağını açıkladı. Bu sayede Subaru, otomobil üreticileri ve servis sağlayıcılarının oluşturduğu kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Acil Tıbbi Helikopter Ağı’na (HEM-Net) da katılmış olacak. Subaru’nun da katılımıyla Japonya genelinde trafik kazası mağdurlarının hayatta kalma oranındaki iyileşmelere katkıda bulunan Acil Tıbbi Helikopter Ağı’nda yer alan şirket sayısı 9’a yükselecek.

Araç bağlantı teknolojisini kullanan gelişmiş bir otomatik çarpışma bildirim sistemi olan D-Call Net®, Japonya'da yaklaşık 2,8 milyon kaza vakası verisi kullanan bir algoritmaya sahip. Bu algoritmaya dayanarak D-Call Net®, bir trafik kazası meydana geldiğinde otomatik bir veri analizi yapıp kazada ölümcül ve ağır yaralanma olasılığını tahmin ediyor. Bu verilerin işlenmesinin hemen ardından D-Call Net® hava veya kara ambulansı gönderme kararı alıyor. Trafik kazalarından kurtarılan yaşam sayısını artırmak amacıyla işleyen bu sistem Japonya'daki yaklaşık 730 itfaiyenin yanı sıra, 46 hava ambulansına ve 37 ilçede yer alan 54 hastaneye kaza ile ilgili bilgileri iletiyor.

Süregelen araştırmalar, D-Call Net®’in trafik kazası mağdurlarının bir sağlık uzmanı ile ilk temaslarını sağlamadaki süreleri azaltabileceğini gösteriyor. Bu sayede sağlık uzmanı ile kazazedenin ilk teması yaklaşık 17 dakika içerisinde sağlanıyor. Diğer bulgular, D-Call Net®'in Japonya yollarındaki tüm araçlarda bulunması durumunda, karayolu trafik ölümlerinin her yıl 282 kişi azaltılabileceğini gösteriyor.

Zarakol