Asya borsaları haftaya pozitif başladı

Asya borsaları haftaya pozitif başladı

Vakıf Katılım

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
13:00 EUR Eurogroup toplantısı    
17:30 TRY Hazine Nakit Dengesi (Eki)   -79,260B
23:40 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması    

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya borsaları haftaya pozitif başladı”

Çin’in sıfır vaka politikasından vazgeçip vazgeçmeyeceğine ilişkin belirsizlik devam ederken, Asya borsaları haftaya pozitif başladı. Fakat petrol fiyatları, bu belirsizliği olumsuz şekilde fiyatlayarak gerileme eğilimi gösterdi.

Hong Kong’da endeks 3,4% yükselirken, Japonya’da yükseliş 1,3% civarında gerçekleşti. ABD endeks vadelileri sınırlı negatif seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,16% bölgesine yükseldi. Dolar endeksi Cuma günü yaşanan düşüş ardından haftaya sakin başladı.

EURO BÖLGESİ

“Eurogroup toplantısı izlenecek”

Euro Bölgesi’nde hafta Eurogroup toplantısıyla başlayacak. Toplantı ajandasında yer alan en dikkat çekici başlık enerji fiyatlarından kaynaklanan etkilere karşı uygulanabilecek bütçe ayarlamaları olacak. Bu konuda atılabilecek adımların yanı sıra, Rusya konusundaki görüşmeler ve gerçekleşebilecek açıklamalar da yakından takip edilecek.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Endeks 225 dolar direncinin üzerinde kapadı. Bu seviyenin üzerinde tutunması durumunda 257 dolar direncine doğru yeni bir potansiyel oluşabilir. Bu seviye aynı zamanda 4600-4700 direnç hedefine karşılık gelmektedir. Ayrıca banka hisselerinde Cuma günü başlayan geri dönüş, bu hafta devam edebilir ve endekse destek verebilir. Genel olarak piyasa hakkında pozitif görüşümüzü koruyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

GESAN: Şirketimiz, Serhat Atık Geri Kazanım Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. ile Ankara ili Kahramankazan İlçesinde bulunan tesislerine, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin 5.1.c maddesi kapsamında Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda ilgili firma ile anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli vergiler hariç 365.000, -USD'dir. (Üçyüzatmışbeşbin, Amerikan Doları) (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli 6.789.000, -TL)

TTKOM: 06.10.2022 tarihinde yapılan özel durum açıklamasına müteakip; TEB Finansman A.Ş.'nin sermayesindeki 71.626.000 adet nama yazılı paya bölünmüş paylardan (i) BNP Paribas Personal Finance S.A.'nın sahibi bulunduğu 61.300.800 adet payın ve (ii) TEB Holding A.Ş.'nin sahibi bulunduğu 10.325.200 adet payın Türk Ekonomi Bankası A.Ş. tarafından devralınması amacıyla, BNP Paribas Personal Finance S.A., TEB Holding A.Ş. ve Türk Ekonomi Bankası A.Ş. arasında 4 Kasım 2022 tarihinde Pay Devir Sözleşmesi imzalanmıştır.

ZOREN: Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Ticaret AŞ toplam 500MWe elektrik depolama kapasitesine sahip olacak iki ayrı lokasyonda Müstakil Elektrik Depolama Tesisi kurulumu için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na lisans başvurusunda bulunmuştur.

YKSLN: Şirketimiz ile Fenerbahçe SK arasında yapılan sponsorluk anlaşması kapsamında, ‘Yükselen Çelik',2022-2023 sezonu için Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı'nın ‘Resmi sponsoru' olmuştur. Bu kapsamda Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı'nın yurtiçindeki resmi müsabakaları ile Euroleague (Final Four dahil) tüm resmi maçlarında; forma arkası numara altında logomuz ve ‘Yükselen' markamız yer alacaktır.

SMART: Şirketimizin Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yerleşik bir Kamu Kurumuna ait Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumunda  gerekli ekipmanlar ve montajları işi ihalesine en uygun fiyat teklifini 46.343.400,00 TL bedel ile vermiş olduğu bilgisi ve ihaleyi düzenleyen kurum tarafından 19.09.2022 tarihi itibariyle söz konusu işe ait sözleşmeye davet yazısı tarafımıza ulaştığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştı. Sözleşmeye davet yazısının tarafımıza ulaşmasına müteakip istenilen evrakların hazırlanmasıyla ihale sözleşmesi ihaleyi düzenleyen kurum ile karşılıklı imzalanmıştı.

BIOEN: Şirketimizin bağlı ortaklığı Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş'nin işletmecisi olduğu İnegöl Biyogaz Elektrik Üretim Tesisinin 7,070 MWe olan kurulu gücünün 8,484 MWe ye çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 03.11.2022 tarihinde kısmi kabul İşlemi gerçekleştirilmiştir. Halihazırda 7,070 MWe kurulu güç kapasitesinde olan tesisimiz, yapılan kabul işlemi neticesinde 8,484 MWe kurulu güç kapasitesine ulaşmıştır.

OZKGYO: Şirketimiz bugün, 03.11.2022,  Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen "Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 2. oturumuna katılımını gerçekleştirmiş olup, Emlak Konut GYO tarafından ihale sonrası yapılan açıklamada ihalenin şirketimizin lehine sonuçlanmadığı belirtilmiştir.

EREGL: Şirketimizin bağlı ortaklıklarından Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Ermaden) adına ruhsatlı Bingöl-Avnik demir madeni sahasında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yoğun cevherleşme tespit edilmiş olup, Peletleme Tesisi kurulmasına karar verilmiştir. Toplam demir cevheri rezervi yaklaşık 250-300 milyon ton olan bu yatırımın yaklaşık maliyeti 550 milyon ABD Doları'dır. Yıllık 3,0 milyon ton pelet üretim kapasiteli Peletleme Tesisi'nde demir cevheri rezervi kapsamında 100 milyon tonu aşkın pelet üretimi hedeflenmektedir.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

MPARK: Şirketimizce 04.11.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 69,70 TL – 72,80 TL (ağırlıklı ortalama 71,27 TL) fiyat aralığından toplam 10.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.

SAHOL: Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 04.11.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 33,56 TL – 33,94 TL (ağırlıklı ortalama 33,75 TL) fiyat aralığından toplam 300.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı