Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de ISM imalat ve üretim PMI verileri beklentilerin altında kalmasına karşın önceki aya kıyasla yükseliş göstererek sırasıyla 47,7 ve 47,3 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay göreve başlayan ve göreve geldikten sonra ilk kez kamuoyu önünde konuşan Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, merkez bankalarının ekonomik verilerin gecikme ile geldiği ortamda yatırımcıların gelen haberlere ani tepkilerine dayanarak kararlar almamaları gerektiğini söyledi. Goolsbee, finansal piyasalarda ne olduğuna değil de, ekonomide ne olduğuna odaklanmaları gerektiğini savundu. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise FOMC'nin gelecek toplantısında 25 veya 50 baz puanlık faiz artırımı yapılmasına açık olduğunu ifade etti. Almanya’da enflasyon Şubat ayında yükselirken, işsizlik oranı beklentilere paralel %5,5 oldu. Euro Bölgesi ülkeleriyle uyumlu enflasyon oranı harmonize fiyat endeksi Şubat ayında %9,3 ile Ocak ayındaki %9,2 seviyesinin üzerinde geldi. Almanya'da enflasyonun Şubat'ta ivmelenmesinin ECB üzerinde faiz artışı baskısını daha da artırabileceği beklentisi öne çıkarken, ECB üyesi Visco, Mart ayı sonrasındaki faiz artış oranlarına veriler temelinde karar verileceğini vurguladı. BoE Başkanı Bailey, daha fazla faiz artırımının uygun olabileceğini, ancak hiçbir şeye karar verilmediğini ifade etti. Bailey ayrıca, faizlerde ‘şimdi çok az şey yaparsak, daha sonra daha fazlasını yapmak zorunda kalabiliriz’ uyarısında bulundu. Japonya ve Çin’de beklentilerin üzerinde gelen PMI Japonya’da Şubat ayı imalat PMI 47,7 olurken, Çin’de 52,6′ya yükselerek Nisan 2012′den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Çin imalat dışı PMI ise hizmetler ve inşaat faaliyetlerindeki toparlanmanın desteklediği keskin bir iyileşme ile 56,3′e yükseldi. Verilerin tüketimde de artış sinyali olarak yorumlanmasıyla dün Asya piyasaları cephesinde alıcılı bir seyir izlendi. BoJ Yönetim Kurulu üyesi Junko Nakagawa, ekonominin henüz %2 enflasyon hedefine sürdürülebilir şekilde ulaşmadığına işaret ederek Banka'nın ultra gevşek para politikasını bir süre daha devam ettirmesi gerektiğini ifade etti. Nakagawa ayrıca daha yüksek ücretlerle birlikte pozitif bir ekonomik döngü hedeflediklerini de sözlerine ekledi. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri ISM imalat PMI verilerinin enflasyonda ikinci dalgaya endişelerini artırmasıyla yukarı yönlü hareket etti. 2 yıllık tahvil faizi %4,02 seviyesinin üzerine çıkarken 2 yıllık tahvil faizi %4,90 seviyesinin üzerini test etti. S&P 500 endeksi günü %0,47 düşüşle 3.951,39 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi %0,66 değer kazanırken, Dow Jones endeksi %0,02 artış gösterdi. Euro Bölgesi’nde verilerin Şubat ayında Almanya uyumlulaştırılmış enflasyonunda bir artış olduğunu göstermesinin ardından Çarşamba gününü düşüşle kapattı. Almanya’da Dax endeksi %0,39 düşüşle 15.305 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,46 azalışla 7.234 puana gerilerken, İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,49 azalışla 7.914 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya’da 4. çeyrek sermaye harcamaları beklentilerin üzerinde %7,7 artış şeklinde gerçekleşti. FED yetkililerinin enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla faiz artışı gerektiğini yinelemesiyle yatırımcıların daha fazla faiz artırımı beklentisi artması sonrasında Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir hakim. Shanghai endeksi %0,18 yukarıda iken, Hang Seng %0,41, Nikkie 225 endeksi %0,04 ve Nifty 50 endeksinde %0,59 aşağıda seyrediyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif ağırlıklı seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de 4. çeyrek tarım dışı üretkenlik verisinin yanı sıra Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri ve ECB’nin para politikası toplantı tutanakları öne çıkıyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD tarafında ISM imalat dışı PMI verisinin yanı sıra İngiltere ve Almanya’dan da PMI verileri ile Almanya’dan ayrıca Ocak ayı dış ticaret verileri takibimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı