Değerlendirmede, Ocak ayında ekonomik verilerden ziyade küresel siyasi gelişmelerin ve özellikle ABD eski Başkanı Donald Trump’ın 2025 ve 2026’ya da damga vurması beklenen politik hamlelerinin piyasalar üzerinde belirleyici olmaya devam ettiği vurgulandı.
Analizde, Trump’ın ara seçimler öncesinde elini güçlendirmek amacıyla ABD’yi genişletme ve nadir toprak elementlerine erişimi artırma yönündeki çabalarının küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olduğu ifade edildi. Özellikle Grönland ve Arktik bölge odaklı gelişmelerin, tahvil piyasalarındaki yükselişle birlikte küresel çapta satış baskısını artırdığına dikkat çekildi. Arktik bölgedeki belirsizliğin Avrupa ve ABD’nin ekonomik faaliyetleri açısından risk oluşturduğu, bu karmaşa çözülmedikçe aşağı yönlü risklerin öne çıktığı belirtildi.
Bugün Davos’ta yapılması beklenen Trump konuşmasının yakından takip edileceği ifade edilen değerlendirmede, konuşmanın seans saatleri içinde gelmesinin gün sonuna doğru volatiliteyi artırabileceği uyarısı yapıldı. Bu nedenle yatırımcıların açıklamalar sırasında temkinli hareket etmelerinin önemine vurgu yapıldı.
Yurt içi piyasalara ilişkin değerlendirmede ise endeks hareketlerinde “mühendislik alımlarının” etkili olduğu belirtildi. ASELSAN hisselerinin endekse 86,5 puanlık katkı sağladığı, buna karşın BIST endeksinin günü yalnızca 57 puan artışla tamamladığı ifade edildi. Tek hisse ağırlıklı hareketlerin endeks üzerindeki etkisinin sürdüğü, buna rağmen 12.815 direnci üzerinde kalıcılık sağlanamadığının ikinci günde de gözlemlendiği aktarıldı.
Yeni günde yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına hazırlık ile Fitch ve Moody’s kredi derecelendirme kararlarının beklendiği, bu nedenle küresel piyasalardan kısmen ayrışan bir fiyatlama görülebileceği değerlendirildi. Teknik görünümde 12.522 seviyesinin destek, 12.815 seviyesinin ise direnç olarak izlenmeye devam edileceği belirtildi.
Pusula Yatırım, PPK toplantısında 150 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin piyasa tarafından büyük ölçüde fiyatlandığını ifade ederken, Cuma gecesi Moody’s tarafından hem kredi notu hem de görünümde bir değişiklik beklemediklerini, Fitch tarafında ise görünümün pozitife çevrilebileceğini ancak kredi notunda bir değişiklik öngörmediklerini kaydetti. Açıklamada, söz konusu kararların ve detaylarının yakından takip edileceği vurgulandı.
Hibya Haber Ajansı
