Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

Vakıf Katılım

Borsada elinde olmayan hisseyi açığa satmak oldukça yaygın bir uygulamadır. Aynı gün kapanmazsa taşıdığı bu pozisyonun takasını gerçekleştirmek için ödünç piyasasından bedeli karşılığında hisseyi geçici süreli alır. Hatta bu konuda borsamızın kurtları meşhurdur. Bazı hisselerde açıkçı yakaladı mı hisse fiyatını yukarı çeker ve açıkçılara para kazanma fırsatı vermez. Örneğin bir banka hissesinde piyasadan hisseleri toplayan yatırımcı fiyatı 3 kat yükseltmiş, 4 günde ödünç piyasasına gelen açıkçılara kendi topladığı hisselerden fahiş fiyatla vererek 2.5 milyon TL ödünç karı yazmıştı. Sonra tabi elindeki hisseleri satarak hareketin başladığı noktaya kadar inmişti. Hisse alım satımında kâr etmese bile açıkçılardan aldığıyla büyük bir kazanç sağlamış oldular.

1992’de İngiltere Merkez bankasını batma noktasına getiren Fransa, İtalya ve Malezya Merkez Bankalarına karşı da pozisyonlar açan Soros’u örnek alan günümüz Sorosçuklarına Türkiye MB (+ Hazine+ Kamu bankaları ve kim dahilse işe) nefis bir ders verdiler. Kitaplara geçecek bu köşeye sıkıştırma hamleleri ile TL’yi açığa satanlara yüksek bedeller çıkarılmış ve pozisyonların takır takır kapanması ile iki gün içinde 1 TL 0.1712 USD seviyesinden 0.1888 seviyesine kadar yüzde 10 prim yapmıştır.  Gönül ister ki; iki günde yaşanan 55 kuruşluk iyileşme temposu, keşke devam etse ve bugün 5.30larda olan USDTRY 4 gün sonra 4.30 TL’ye kadar inse. 

Borsada bahsettiğimiz şekilde bir hissenin hareketinin ardından SPK ve Borsa İstanbul çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır. Ancak TL’nin bu normalin dışına çıkan hareketi için kimse bir yaptırım uygulayamaz. Olsa olsa Mart ayında başlayan yabancı portföy girişleri nisan ve mayısta da devam eder.  Yükselemeye başlayan faizler biraz daha yükselir.  Borsa biraz daha düşer. Zira kurdaki güçlü kazanıma karşın BIST 100 Endeksi son 2 günde % 2.5 değer kaybederek 97,379 seviyesine kadar gerilerken 2 günde bankalar % 6.1 düşerek endeksi aşağı çeken unsur oldu. Oysa sanayi endeksi bu iki günde sadece % 0.2 düştü. Halbuki TL değer kazandıkça banka hisselerine olumlu yansırdı. Demek ki farklı bir sorun, bu anomaliyi devre dışı bırakıyor. Ayrıca kurun gerilemesi sayesinde 1.çeyrek için şirket bilançolarının iyi bir kurdan bağlanması sağlanacaktır. Bunun da borsayı olumlu desteklemesini bekleyebiliriz.

STRATEJI

BIST 100,  dün 97 bin seviyesini destek yapmaya çalıştı. Artık yukarısı için dirençlerin testi zamanı olabilir. 6 rakamlı seviyeler bakalım ne zaman görülecek.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 800  puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.6 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.