Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD cephesinde makro veri gündemi yoğun seyretti. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ABD büyüme verisi beklentilerin (%2,9) hemen altında %2,7 seviyesine revize edildi. Ekonomik büyümenin 2022 yılının sonunda ivme kaybetmesi dikkat çekti. Haftalık iş gücü verilerinde ise işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında 192 bin seviyesinde gerçekleşirken, açıklanan veri dört haftanın en düşük seviyesine geriledi. Beklentilerin altında kalan işsizlik maaşı başvuruları sıkı iş gücü piyasasının devam ettiğine işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere FOMC toplantı tutanaklarında işgücü piyasasındaki güçlü seyrin enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğu aktarılmıştı. Bu gelişmelere ek olarak, New York FED Başkanı Williams’ın açıklamaları takip edildi.

Williams, FED’in uygulanan politikalar ile hedeflenen değer olan %2 enflasyon oranına ulaşmada kararlı olduğunu ifade etti. Küresel tedarik zincirindeki aksaklıklara değinen Williams, fiyatlarındaki düşüşün sürdürülebilir olmadığını ve önümüzdeki dönemde özellikle temel hizmetlerde enflasyonun yüksek kalmaya devam edecebileceğini belirtti. J.P Morgan’ın CEO’su Jamie Dimon, FED’in enflasyonda kontrolü kaybettiğini söyledi. Dimon, faiz oranlarının beklenilenden uzun bir süre yüksek seviyelerde kalabileceğine işaret ederken, FED’in %2 olan enflasyon hedefine ulaşılmasının ise zaman alacağını söyledi.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,87 seviyesine gerilerken, 2 yıllık tahvil getirileri de %4,69 seviyesine azalış gösterdi. VIX endeksi 1,15 puan azalışla 21.14 seviyesine geriledi. S&P 500 endeksi teknoloji şirketlerinin öncülüğünde %0,53 artışla 4.012,32 seviyesinden kapandı. Teknoloji endeksi %1,63 ve Enerji endeksi %1,27 ile en çok değer kazanan endeksler olurken, telekomünikasyon ve perakende endekslerindeki sırasıyla %0,66 ve %0,22’lik kayıp endeksi baskıladı. Nasdaq endeksi %0,72 değer kazancı görülürken, Dow Jones endeksi %0,33 artış izlendi. Euro Bölgesi’nde endekslerde yukarı yönlü hareketler hakimdi. Almanya’da Dax endeksi %0,49 artışla 15.475 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,25 artışla 7.317 puana yükselirken, İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,29 azalışla 7.907 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya Ulusal TÜFE rakamı takip edildi. Ocak ayında TÜFE verisi beklentilere paralel %4,3 seviyesine yükseldi. Açıklanan TÜFE endeksi 1990 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, çekirdek TÜFE de 1981 yılından bu yana en yüksek seyiyeye yükseldi. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası Başkanlığına adaylığı söz konusu olan Ueda parlementoda yapmış olduğu konuşmada, BOJ’un uygulamış olduğu politikanın uygun olduğunu ifade ederken, merkez bankasının enflasyon hedefine ulaşabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaçlarının olduğunu açıkladı. Ueda’nın Pazartesi günü bir sunum daha yapması bekleniyor. Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak karışık seyir söz konusu. Japonya’da açıklanan enflasyon rakamı ve BOJ Başkanı olması beklenen Ueda’nın açıklamalarıyla Nikkei endeksi %1,04 artış gösterirken, Nifty endeksi %0,22 ile yükselişini sürdürüyor.

Hang Seng ve Kospi endesklerinde satıcılı seyir ön plana çıkarken sırasıyla %1,34 ve %0,54 düşüşle işlem görüyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay negatif seyir takip ediliyor. Bugün FED tarafından yakından takip edilen PCE deflatör verisi başta olmak üzere, Michigan Üniversitesi beklenti anketleri ve yeni konut satışları yakından takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Gelecek haftada ABD piyasalarında Dayanıklı mal siparişleri, Konut satışları, Conference Board Tüketici Güveni, Dallas FED İmalat Aktivitesi ve ISM İmalat PMI verileri yakından takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi güne alıcılı bir seyirle %0,28 artışla 5.057,43 puanla başlangıç yaptı. Pozitif başlangıç yapan endeks TCMB PPK kararı öncesinde 5.117 seviyesini test ederken, kararın açıklanmasının ardından bankacılık endeksinde yaşanan geri çekilme sonrasında günü %0,29 artışla 5.086 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksinde %0,48’lik kazanç görülürken, sanayi endeksi %0,25 değer kaybetti. Dün toplam işlem hacmi 68,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bugün ne bekliyoruz? ABD’de açıklanacak ve Fed politikasında yakından takip edilen PCE verileri öncesinde BIST 100 endeksinde toparlanma çabası ılımlı kalabilir. Bugün Ocak ayı yabancı turist giriş verisini takip ediyor olacağız. Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda Dış Ticaret Dengesi, Ekonomi Güven Endeksi, GSYİH, S&P Global İmalat PMI ve TÜFE verileri yakından takip edilecek.

ABD işsizlik maaşı başvuruları verisinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş gözlense de sonrasında geri çekilme gözlendi. Gün içinde %3,97’ye kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi düşüşe geçerek %3,90 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin CDS primi ve Eurobond faizlerinde de dün 20 bp civarında düşüşler gözlendi. 5 yıllık CDS 563 seviyesine gerilerken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 18 bp düşüşle %9,47 seviyesinden işlem gördü. Yurt içinde ise TCMB faiz kararının tahvil faizleri üzerindeki etkisi sınırlı oldu.

2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi dün 3 bp düşüşle %10,65 seviyesinden, 10 yıllık gösterge tahvil faizi 8 bp düşüşle %10,49 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 55 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 35 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 167 milyar TL seviyesine geriledi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 7 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB verilerine göre 17 Şubat haftasında DİBS stoku 4,9 milyar TL azalışla 2,004 trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 315 milyon TL azalışla 18,8 milyar TL seviyesine azaldı. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı %0,94 'e geriledi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda 2,016 milyar $ azalış izlenirken, gerçek kişilerde 775 milyon $ azalış ve tüzel kişilerde ise 1,2 milyar $ azalış görüldü.

Cumhurbaşkanlığının "Yeni Konut Finansman Programına İlişkin Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu Karar kapsamında daha önce satışa konu olmamış; yüklenicilerin mülkiyetinde olmak kaydıyla inşaatı % 100 oranında tamamlanmış konutlara, yüklenicilerin mülkiyetinde olan veya tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi şartıyla inşaatı devam eden konut projelerine, gerekli izinleri alınmış ve finansmanı kullandıracak bankalarla garanti sözleşmesi imzalanmış olması ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan veya tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi şartıyla inşaatına başlanmamış konut projelerine, sağlanacak finansmanlara katkı yapılabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 ilde yaşayan depremzedelere yapılan kira yardımı ev sahiplerine 5 bin TL, kiracılara 3 bin TL olarak belirlendiğini açıkladı. 11 ilde meydana gelen yol ve altyapılardaki hasarlar nedeniyle, yardımların ulaştırılmasını zorlaştırdığını belirten Kurum, yardımların hızlı bir şekilde ulaştırılması konusunda çaba gösterildiğini vurguladı.

SPK haftalık bülteninde, Kurul Barem Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 210 milyon TL, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi AŞ'nin 282 milyon 931 bin 987,84 TL olmak üzere toplamda 492 milyon 931 bin 987,84 TL bedelsiz sermaye artırımını onayladı. Kurul, Martı Otel İşletmeleri AŞ'ye denetim sürecinde Kurul'a eksik, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte bilgi verilmesi nedeniyle 69 bin 783 TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 25 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılbaşında getirdiği yurt dışına spot döviz EFT ve havale işlemlerinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle bankalara yaklaşık 700 milyon liraya yaklaşan “ek ücret” uygulaması yaptı. En büyük “ek ücret” tutarının 240 milyon TL ile Akbank’ta olduğu, Yapı Kredi Bankası’na 150 milyon TL, Garanti Bankası’na 120 milyon TL, Denizbank'a 100 milyon TL, İş Bankası’na ise 50 milyon TL uygulama yapıldığı belirtildi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ukrayna'daki savaştan büyük ölçüde etkilenen ekonomilerin alternatif tedarik kaynakları bulmasıyla küresel ticaretin dirençli kaldığını ve 2022'ye ilişkin kötümser tahminlerden daha iyi performans gösterdiğini bildirdi. Geçen yıl ticaret artışının DTÖ'nün yüzde 3'lük beklentisinin üzerinde olduğunun tahmin edildiği belirtilen raporda, savaştan önemli ölçüde etkilenen ürünlerin ticareti ve savaşa en çok maruz kalan ülkeler tarafından yapılan ticaretin oldukça dirençli olduğu kaydedildi. Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları artışı Ocak ayında 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Petrol ürünlerini kapsayan, ancak taze gıda fiyatlarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek enflasyon Ocak ayında yıllık yüzde 4,2 oldu. Japonya'da manşet enflasyon da Ocak ayında yüzde 4,3 oldu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ifadelerine yer verilen ABD Başkanı Joe Biden, 30 yıldan fazla deneyime sahip Ajay Banga'nın Dünya Bankası’na liderlik edecek bir donanımda olduğunu belirtti.

Biden, Banga'nın istihdam yaratan ve gelişmekte olan ekonomilere yatırım getiren başarılı küresel şirketler kurma ve yönetme ile köklü değişim dönemlerinde kuruluşlara rehberlik etmedeki deneyimine işaret ederek, dünyanın dört bir yanındaki küresel liderlerle ortaklık kurma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Hindistan'ın Bengaluru kentinde düzenledikleri toplantının ardından ortak açıklama yaptı. G7 Maliye Bakanları, Ukrayna'nın ihtiyaçları doğrultusunda bütçe ve ekonomik destek taahhüdünün 2023 yılı için 39 milyar dolara çıkarıldığını bildirdi.

Halk Bankası (HALKB, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 23.02.2023 tarihinde 10,96-11,13 fiyat aralığından 1.650.000 TL nominal tutarlı pay geri alındı.

Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 23.02.2023 tarihinde 9,24 TL – 9,35 TL fiyat aralığında 410.000 adet Banka D Grubu paylarının geri alım işlemi gerçekleşti.

Enerjisa (ENJSA, Sınırlı Negatif): Enerjisa 4Ç22’de piyasa ortalama beklentisi olan 5.775 mn TL’nin %110 üzerinde 12.122 mn TL net kar açıkladı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen net karda ertelenmiş vergi gelirinin tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi etkili oldu. Şirket 4Ç22’de 12.490 mn TL ertelenmiş vergi geliri kaydetti. Ciro piyasa ortalama beklentisinin %15,4 altında yıllık bazda %90 artışla 24.007 mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK piyasa ortalama beklentisinin %29,1 altında yıllık bazda %44 artışla 2.493 mn TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjıda piyasa beklentisinin 2,0 puan altında %10,4 seviyesinde gerçekleşti. Son çeyrek finansal sonuçlarının hisse performansına yansımasını ‘sınırlı negatif’ olarak değerlendiriyoruz.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Pay geri alım kapsamında 23.02.2023 tarihinde 8,00 – 8,10 TL fiyat aralığından (8,06 ortalama fiyat) 1.800.000 adet alış işlemi gerçekleştirildi. Bu işlemle birlikte, Şirket tarafından geri alım süreci çerçevesinde geri alınan payların toplam adedi 152.830.291 paya ve geri alınan payların şirket sermayesine oranı %4,02 seviyesine ulaştı. Ayrıca Şirket projelerinden İzmir Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Evora İzmir)'nın Yüklenicisi ile yapılan Sözleşmeye Ek Protokol ile 1.133.502.080,90 TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 1.233.316.757,05 TL'ye yükseldi. Söz konusu Asgari Şirket Payı Toplam Gelirinin %20'si Emlak Konut'a aittir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 23.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 9,70 TL – 9,85 TL (ağırlıklı ortalama 9,78 TL) fiyat aralığından toplam 463.234 TL nominal değerli TURSG payları geri alındı. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %2,10'a ulaştı.

Nuh Çimento (NUHCM, Pozitif): Nuh Çimento 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı teklifini brüt 4,60 TL, net ise 4,14 TL olarak genel kurulun onayına sunacak. Son kapanış fiyatına göre %3,1 temettü verimliliği hesaplıyoruz.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı