Şanlıurfa'da madde bağımlılığının insan vücudu üzerindeki etkileri bilimsel olarak araştırıldı

Şanlıurfa'da madde bağımlılığının insan vücudu üzerindeki etkileri bilimsel olarak araştırıldı

Vakıf Katılım

ŞANLIURFA- 17.11.2022 - HİBYA - Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemil Sert yürütücülüğündeki proje kapsamında uyuşturucu madde bağımlısı bireylerin ruhsalve fiziksel davranışları, bilimsel olarak araştırılarak sonuçları paylaşıldı.
Araştırma için Şanlıurfa Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi ( AMATEM) ile işbirliği yapılarak, herhangi bir kronik hastalığı olmayan, uyuşturucu madde bağımlısı 18-35 yaş aralığında 52 erişkin bireyde, tedavi öncesinde ve tedavi bittikten hemen sonra proje kapsamındaki biyofiziksel ölçümler yapıldı.

Bireylerde madde bağımlısı erişkin bireylerin tedavi öncesi ve sonrası, vücut üzerindeki etkileri, metobolizma hızı, vücut değerleri ve vücut hasar oranı değerlendirildi. Bu ölçümlerin sonucunda psikososyal olarak tedavi edilen ve psikolojik olarak tedavi edildiği düşünülen bireylerde fiziksel güç ve yaşama tutunma konusunda bize bilgi veren vücudun yaşamsal fonksiyonları için enerji kullanan metabolik sistemi ile vücudun temel fiziksel bileşenlerinin nasıl değiştiği ve normale dönüp dönmediği araştırıldı.

alışmanın sonucunda,ölçülen parametrelerin bazılarında anlamlı değişimler olduğu gözlendi. Bu değişimler, hem psikolojik, hem tıbbi, hem de sosyal terapi yöntemlerinin birlikte uygulanmasının uyuşturucu madde bağımlısı bireylerde vücut kompozisyon değerlerinde anlamlı şekilde tedavi edici etkilerinin gözlendiği görüldü.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Cemil Sert şu ifadelere yer verdi:

 “Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında hayli yüksek bir nüfusa sahip olan bugünün çocuk ve gençlerine yapılan/yapılması planlanan yatırımlar, Türkiye'nin bu değerli demografik özelliğini yakın gelecekte güçlü bir fırsata dönüştürmesine de yarayacaktır. Bu yatırımların başında kuşkusuz gençleri riskli davranışlardan, özellikle de madde bağımlılığından korumaya yönelik, önleyici ve koruyucu faaliyetler geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılması gelmektedir.
Uyuşturucu madde Bağımlılığı, toplumların mücadele ettiği en önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle ergen ve genç yetişkin gruplarında yaygın olarak görülen bu hastalık, aynı zamanda toplumların geleceğini de tehdit etmektedir. Bu yüzden bir taraftan bu hastalığın ortaya çıkmasını önlemeye diğer taraftan da tedavi süreçlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir.Madde kullanımı nedeniyle tüm dünyada yılda yaklaşık 200.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Ayrıca madde kullananların ve bağımlıların sayısı giderek artarken yaş ortalaması ise düşmektedir. Uzun süre yaptığımız çalışmada çok önemli bilgilere ulaştık. Madde bağımlığının insan vücudu üzerindeki değişimlerini ortaya koyduk. Elde edilen sonuçlara göre AMATEM’de uzman doktorlar, psikologlar ve diğer görevliler tarafından yapılan medikal ve sosyal tedavi sürecinin, vücutta oldukça yararlı değişimler oluşmasına neden olduğunu gösterdi."

Kaynak: HRÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Hibya Haber Ajansı